skip to main |
skip to sidebar
JENIS-JENIS MAKANAN SIHAT

- Mengurangkan Pengambilan Lemak
Contohnya :
- Lemak tepu :- daging, susu, kelapa
- Lemak mono tak-tepu :- zaiton, kelapa sawit
- Lemak poli tak-tepu :- kacang soya, jagung
- Menambahkan Pengambilan Serat Pemakanan
- Panduan Makanan Secara Sihat. Sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang dan bijirin penuh adalah sumber serat pemakanan.
- Makan pelbagai jenis makanan.
- Makan lebih bijirin, kekacang, buah-buahan dan sayur- sayuran.
- Imbangkan pengambilan makanan dengan aktivitiaktiviti fizikal.
- Pilih makanan yang kurang kandungan lemak, kolesterol, garam dan gula.
- Minum sekurang-kurangnya 6 - 8 gelas air sehari.
- Sediakan hidangan dan makan makanan yang bersih dan selamat.
No comments:
Post a Comment